Från Demo till Spotify: Så slår du igenom som Artist i Digitala Tide

I den pågående digitala musikrevolutionen har artister mer makt än någonsin tidigare. Du kan nu kontrollera ditt eget artistiska uttryck, bli upptäckt, skapa och sprida musik på ett sätt som inte var möjligt förut. Men hur övergår du från att vara en artist med en demo till en känd musiker på Spotify? Den här artikeln tar dig genom hela processen.

Skapa högkvalitativ musik

Första steget är att skapa en spellista som är av hög kvalitet och som representerar ditt personliga uttryck. Det är kanske självklart, men alltför ofta är artister ivriga att dela sin musik innan den är redo. Försök att inte stressa igenom denna process. Fråga andra om feedback, redigera om du behöver och se till att du är stolt över det du delar.

Förstå musikmarknaden

Det är viktigt att förstå vart musikindustrin är på väg. Vet du till exempel att streaming nu står för ca 80% av musikindustrins intäkter? Eller att artister nu kan distribuera musiken direkt till Spotify och andra streamingtjänster? Fortbildning är nyckeln här, ju mer du vet, desto bättre rustad kommer du att vara för framgång.

Digitala plattformar och sociala medier

Att bli upptäckt idag omfattar mer än bara din musik. Du måste också bygga upp en följarskara och nätverka. Instagram, YouTube, och Twitter är platser där du kan skapa en relation med dina lyssnare. Att skapa en stark social media närvaro kommer att hjälpa dig att skala upp ditt följe och öka chanserna att bli upptäckt av större skivbolag och artister.

Planera ditt musiksläpp

Det räcker inte bara med att skapa och släppa musik. Du måste ha en plan för hur du ska marknadsföra den. Detta inkluderar att alltid ha högkvalitativa bilder och videor, att veta hur och när du ska posta på sociala medier, och att skapa en pressrelease att sända till musikbloggar och tidningar.

Så distribuerar du din musik till Spotify

Du kan inte bara ladda upp din musik direkt till Spotify. Istället måste du gå via en digital distributionskanal. Dessa kanaler levererar din musik till de olika plattformarna och ser till att du får betalt. Det finns många olika leverantörer att välja mellan, så du kommer behöva göra lite forskning innan du bestämmer dig.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att få musik på Spotify?

Enligt Spotify tar det upp till 5 arbetsdagar för musiken att gå igenom kvalitetskontrollen innan den kan publiceras.

Kan jag ladda upp min musik direkt till Spotify?

Nej, du måste gå via en musikdistributionsleverantör.

Hur tjänar jag pengar på min musik på Spotify?

Varje gång någon strömmar din musik får du en liten summa pengar. Ju mer din musik strömmas, desto mer pengar tjänar du.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*